Maak zelf de beste koffie, espresso, cappuccino en latte macchiato - Saskia ter Welle

Naked Espresso

Datum: 03-02-2012 12:34 | Auteur: Saskia ter Welle | Labels: espresso, apparatuur, koffiebonen, analyse

Espresso

Espresso is de basis voor allerlei heerlijke koffievariaties. Het spreekt vanzelf dat wanneer de espresso niet goed van smaak is, ook de variaties niet optimaal tot hun recht komen. Het loont dan ook de moeite om je de kunst van een perfecte espresso eigen te maken. 

espresso-cups-inlopen.jpg

Bij een espresso wordt de smaak van de koffieboon onder grote druk uit de boon geperst. De zeer fijngemalen koffie zorgt ervoor dat ondanks de korte doorlooptijd (tussen de 20 en 30 seconden) de koffie toch rijk van smaak is; het oppervlak van de zeer fijn gemalen koffie is namelijk zoveel groter dan bij de maling van filterkoffie het geval is.

Kenmerkend voor een mooie espresso is de samenstelling in het glas: niet alleen vloeistof, maar ook olieen ,gassen en kleine deeltjes koffie vind je hierin terug. 

Wanneer je twijfelt of het water mooi gelijkmatig door de puck stroomt, kun je gebruik maken van een zogenaamd 'naked portafilter'. Dit is een filterhouder waar geen uitstroompijpjes onder zijn geplaatst, maar die open is aan de onderkant. Op het moment dat de espresso doorloopt kun je zien of er sprake is van 'tunneling', dat wil zeggen: of de koffie op de ene plaats sneller doorgang vindt dan op de andere. Hier kun je dan de verdeling van de koffie en het aanstampen van de koffie op aanpassen. 

Hier zie je hoe zo'n naked portafilter eruit ziet:

naked-espresso.jpg

Reacties

Er zijn al 1 reactie(s) geplaatst

Wat mooie foto die laatste! Ik krijg spontaan zin in een espresso :).

Groeten
Sebastiaan

Datum: 24-01-2013 15:59 | Auteur: Sebastiaan

Uw reactie

 

Ga terug naar de weblog

i love coffee